Welvaartsprediker Mattheus van der Steen legt taken neer

De Evangelist en welvaartsprediker (“Woord van Geloof”-leringen) Mattheus van der Steen heeft besloten voor onbepaalde tijd zijn taken neer te leggen “wegens privé omstandigheden”.


UPDATE – Inmiddels is van der Steen weer actief als voorganger van de gemeente sinds eind 2017. Hij is in de tussentijd gescheiden van zijn vrouw


Het Reformatorisch Dagblad weet te melden dat in een korte verklaring van zjin gemeente staat dat Van der Steen „vanwege privéomstandigheden” de komende periode „een sabbatical” neemt. Zijn functie van senior voorganger wordt waargenomen door Daniël Renger, die als adviseur en voorganger coaching en training al bij de gemeente was betrokken.

Woordvoerder Renger bevestigt tegenover het Reformatorisch Dagblad dat Van der Steens vrouw Rebekah „op dit moment” geen voorganger meer is van House of Heroes. Op haar Facebookpagina, die vrijdagmiddag plotseling was verdwenen, zei Rebekah van der Steen dat ze door haar man en de andere pastors „eruit is gezet”.

Van Der Steen is een echte exponent van de “4e Golf”, de meest recente variant van de Charismatische beweging.

Mattheus van der Steen werd vooral bekend door de mede door hem opgerichte organisatie TRIN en zijn omstreden ´wonderen´ en ´genezingen´. Met name zijn bewering dat er ‘goudstof’ uit zijn bijbel zou komen, werd bekritiseerd; de korrels bleken bij controle kopervijlsel te zijn. Ook is hij aanhanger van de leer van Woord van Geloof, dat volgens critici vooral succesverhalen benadrukt en een vorm van welvaartsevangelie is. De christelijk-satirische website Goedgelovig.nl was een van de aanjagers van deze kritiek, alsmede het Nederlands Dagblad (Wikipedia).

Grote commotie ontstond in 2010 (zie deze link) toen duidelijk werd dat van der Steen had gelogen over de beweerdelijke genezing van blinden in Burma. Prof. Dr. Ouweneel, die op deze reis mee was geweest als rechterhand van van der Steen, moest zich er zelfs voor verantwoorden bij de Evangelische Omroep in een programma. Hij draait om de hete soep heen maar duidelijk is wel dat de genezingen nooit hebben plaatsgevonden.

 

Zie ook:
Mattheus van der Steen populair door mix van waarheid en misleiding

bijbelgetrouw

Beheerder Bijbelgetrouw Stg. BTO Yarah