Controverse rondom Liberty University

Mormonen-leider spreekt studenten Liberty University toe – studenten moeten op straffe van boete aanwezig zijn bij de toespraak van sekte-lid.

 

Controverse rondom Liberty UniversityDe Liberty University, een Christelijke Universiteit bekend vanwege met name haar predikanten-opleiding, de Institute of Biblical Studies en online Bijbelschool (Liberty Home Bible Institute), heeft voor een flinke controverse gezorgd in de VS vanwege haar beslissing om tijdens de convocation ceremony een Mormonen-leider, Glenn Beck, uit te nodigen. Studenten waren verplicht de bijeenkomst bij te wonen. Wie dat niet deed kon een boete tegemoet zien.

LBU is een private, Christelijke, opleiding waar jaarlijks zo’n 12.500 studenten zich inschrijven en daarmee de grootste Evangelische, Christelijke, universiteit in de VS. De school is gesticht door Jerry Falwell Sr. In 1971. LBU wordt gezien als één van de meest conservatieve opleidingen in de VS.

Schijn bedriegt

Maar schijn bedriegt – zo vinden velen op dit moment. In naam is de school conservatief-evangelisch, in de praktijk gebeuren er regelmatig dingen waar veel kritiek op is, zoals de recente toespraak van Glenn Beck die door Jerry Falwell Jr. (zoon van de oprichter en huidig directeur) werd gepresenteerd als ‘een broeder in Christus’ (1). Dat niet alleen, Beck was in 2010 door de LBU al geëerd door de toekenning van een ere-doctoraat. En ook presidentskandidaat, en Mormoon, Mitt Romney heeft eveneens bij de LBU de studenten al eens mogen toespreken en werd als ‘christen’ afgeschilderd door de leiding van de LBU.

Tijdens de toespraak meende Beck de oprichter van de Kerk van Mormon, Jospeh Smith, als een goed voorbeeld te moeten portretteren. Smith wordt als een profeet beschouwd (2) binnen de beweging en is ondermeer de schrijver van het door de Mormonen met de Bijbel gelijk geachte “Boek van Mormon”.

Veel niet-Mormoonse christenen en theologen vinden dat de Mormoonse leer op wezenlijke punten afwijkt van de christelijke leer en verwerpen dan ook het door de Mormonen gewenste predicaat ‘christelijk’. Een van de grootste struikelblokken is de hantering van een heilig boek, het Boek van Mormon, als gezaghebbend naast de Bijbel. Andere punten zijn onder meer de leer over het priesterschap en de rol van de Mormoonse zienswijze over de oudste inwoners van Amerika.

De uitnodiging van Beck, met een gedwongen aanwezigheid voor de studenten op straffe van een boete, is een klap in het gezicht van veel van de gelovige studenten en hun ouders.

Moon

Maar het is niet voor het eerst dat LBU kennelijk warme banden met sectarische bewegingen lijkt te hebben. In 1994 kwam de LBU in financieel zwaar weer terecht en werd door sekteleider Sun Myung Moon (3) een ‘helpende hand’ geboden; hij leende aan Fallwell’s universiteit bijna 4 miljoen dollar. Volgens een LBU woordvoerder was dit een ‘puur zakelijke transactie’. Wetende dat het van Moon kwam wezen zij die echter niet af. Falwell Sr. zei indertijd hierover: “Al kwam het van Saddam Hoessein zelf, ik zou het hebben geaccepteerd onder het motto: De duivel heeft het lang genoeg in zijn bezit gehad – en snel de cheque innen”.

Benny Hinn

Ook welvaarts-prediker Benny Hinn (4) heeft bedenkelijke banden met LBU, of beter gezegd, andersom. Hinn belooft mensen dat zij met het kijken van een 10 uur durende video, en het daarna afleggen van een “examen” (nivo: makkelijke quiz) men “predikant” kon worden, officieel erkend door Hinn’s World Healing Fellowship.

Op zich is dat Hinn’s eigen keuze ware het niet dat Hinn zijn ‘studenten’ een diploma van Liberty Home Bible Institute belooft (de LBU onder een andere werkmaatschappij, zie eerder). Hetzelfde diploma waarvoor andere studenten $1700 neer moeten tellen en urenlang moeten studeren (5). Meteen startte de LBU met de nodige “damage control” toen dit bekend werd en er veel berichten op ondermeer Twitter verschenen hierover maar de ontkenning van LBU is ontaard in een ware klucht…

Nu lijkt het Liberty Home Bible Institute “thuisdiploma” uitreiken aan mensen die 10 uurtjes video hebben gekeken misschien nog niet zo’n probleem -alhoewel natuurlijk er flink de geur van een “diploma mill” omheen hangt- maar het wordt pas écht een probleem als dit diploma gebruikt wordt om het om te wisselen voor dertig “college credits” aan de Universiteit (LBU) zelf. Dat mag namelijk. En daarmee wordt de LBU zelf in discrediet gebracht als overheids-erkend instituut. Want, mensen kunnen dus met 10 uurtjes video kijken van Benny Hinn een diploma behalen dat én veel meer studie vergt én recht geeft op vrijstelling in een overheids erkend traject. En dat is pure fraude – een veterstrikdiploma heeft toch niet dezelfde waarde als een MBO-4 diploma? Dat is wat hier feitelijk gebeurd is. Zoals pajamapages.com dan ook opmerkt: “De gemiddelde zondagsschool is moeilijker te doorlopen dan de 10-uur durende video cursus van Benny Hinn!” (5)

Veel Christenen hadden het volste vertrouwen in deze voormalige Baptisten-school, maar dat vertrouwen is keer op keer ernstig geschonden. Pajama stelt dan ook “er zijn genoeg andere, Bijbelgetrouwe, opleidingen beschikbaar waar geen geld door de schoolbanken waart besmet met sektarische invloeden”.

Bronnen:

  1. http://christiannews.net/2014/05/05/ex-mormons-decry-liberty-university-for-welcoming-gospel-of-glenn-beck-at-convocation/
  2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Smith
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Sun_Myung_Moon
  4. http://www.pajamapages.com/liberty-university-fines-students-for-not-listening-to-cult-leader/
  5. http://www.pajamapages.com/benny-hinn-dalliance-brings-liberty-universitys-cultist-history-back-into-the-picture/

Meer informatie
http://en.wikipedia.org/wiki/Jerry_Falwell

bijbelgetrouw

Beheerder Bijbelgetrouw Stg. BTO Yarah