Evangelist Billy Graham overleden

De wereldberoemde dienaar van God’s Woord, Evangelist Billy Graham, is op 99-jarige leeftijd overleden. Graham was de oprichter van de Billy Graham Evangelistic Association en bekend van zijn ‘crusades’ waar hij in volle stadions mensen toesprak. Daarnaast was hij adviseur van verschillende Amerikaanse presidenten.

Onder verantwoordelijkheid van de Billy Graham Evangelistic Association worden onder meer wekelijkse radio-uitzendingen (al meer dan 50 jaar), tijdschriften, films, columns in kranten en televisiespecials verzorgt. In 1956 begon Graham met het uitgeven van Christianity Today, vandaag de dag een van de meest invloedrijke bladen binnen de evangelische beweging.

Billy Graham leed sinds 1992 aan de ziekte van Parkinson, naast een aantal andere aandoeningen zoals vocht in de hersenen, longontsteking en gebroken heupen.

Graham heeft in zijn leven aan meer dan 200 miljoen mensen het Evangelie verkondigd in meer dan 185 landen en gebieden.  Hij was afgestudeerd als predikant aan het Florida Bible Institute en behaalde zijn B.A. aan het Wheaton College.  Hoewel nauw betrokken bij de zogeheten “Southern Baptists” schuwde Graham de samenwerking met andere kerkgenootschappen niet. Dat zorgde in de jaren ’60 voor tegenstand vanuit (zeer) behoudende kringen. Ondanks de tegenstand ging Graham door op de ingeslagen weg en bereikte zodoende tijdens zijn leven dus meer dan 200 miljoen mensen met de boodschap van Redding en Verlossing door Christus Jezus.

 

Hij wist door zijn ‘status’ als (zeer) bekend predikant ook veel prominente Hollywood sterren te bereiken en was ook in de wereld van de ‘muzieksterren’ geen onbekende. Tijdens zijn crusades liet hij ook regelmatig Christelijke artiesten optredens verzorgen waardoor die een ongekend groot bereik kregen.

Ook wist Graham (en zijn organisatie) zeer goed gebruik te maken van massamedia zoals Radio, TV en (tegenwoordig) ook internet.

RACISME

Graham was ook een uitgesproken tegenstander van het racisme. Zo is bekend van hem (zie bovenstaande video) dat hij Martin Luther King’s borgtocht eens betaalde en er op stond dat King bij hem sprak. Ook stond hij er op dat zijn bijeenkomsten open stonden voor iedereen, ongeacht ras of afkomst. Een standpunt dat niet iedereen, in het Amerika van vlak na de oorlog, kon waarderen maar waarin de geschiedenis hem, terecht, gelijk gegeven heeft.

GROOT VERLIES

Het heengaan van Graham is een groot verlies. Echter, wat hij heeft achtergelaten en heeft gedaan voor de mensen in zijn leven een groot gewin!

bijbelgetrouw

Beheerder Bijbelgetrouw Stg. BTO Yarah