Amerikaanse predikanten gedwongen tot sluiten ‘homohuwelijken’?

wittehuis-twitter

Nadat in de VS in alle staten het gelijkgeslachtelijke huwelijk is toegestaan, ook wel het ‘homohuwelijk’ genoemd zijn de eerste predikanten in het nauw gebracht door LGBT-activisten: zij eisen door predikanten in de echt te worden verbonden, echter, deze predikanten hebben hier vanuit hun overtuiging bezwaar tegen. Met als gevolg dat er rechtszaken tegen de predikanten worden aangespannen, zo meldt FoxNews.

Commercieel

In de VS kan iedereen die ‘ordained minister’ (gewijd predikant) is huwelijken voltrekken. Er zijn door de hele VS “wedding chapels” waar “predikanten”, tegen een vergoeding, huwelijksceremonies uitvoeren. Zeer bekend zijn bijvoorbeeld de “wedding chapels” in Las Vegas.

Dit is een “commercieel verhaal”, uiteraard, maar de predikanten die dit doen zijn (meestal) wel gelovigen. Omdat het betreffende huwelijk echter ook door de staat erkend wordt op veel plaatsen vallen deze ‘chapels’ nu onder de wetgeving welke gelijkgeslachtelijke huwelijken als regulier huwelijk bestempelen. Met als gevolg dat de predikanten wettelijk gezien onder de werking, als verlengstuk van de staat, van deze wetgeving vallen. En dus niet mogen weigeren een ‘homohuwelijk’ te voltrekken.

De enige optie voor de predikanten, die dergelijke “ministries” opereren, om toch onder de werking van deze wet uit te komen is het oprichten van een kerkgenootschap. Echter, zo laat de commentator weten, .. zolang er een vergoeding betaald wordt voor de huwelijksvoltrekking is er sprake van een ‘commerciële dienst’. En dus dient men zich aan de wet te houden.

Kerken in het nauw?

De juriste in de uitzending laat weten dat er daardoor een ‘interessant fenomeen’  ontstaat omdat bijna álle kerken toch een zekere (onkosten)vergoeding vragen voor een huwelijksdienst. En daarmee juridisch gezien onder de werking van deze nieuwe wetgeving zouden kunnen komen te vallen. Met als gevolg dat kerken in de VS, zodra zij ook maar énige (onkosten)vergoeding vragen voor een huwelijksinzegening, gedwongen kunnen worden een homoseksueel stel in de echt te verbinden. Een uitwerking van de nieuwe wetgeving waar waarschijnlijk niet veel mensen rekening mee hadden gehouden, maar de LGBT-activisten kennelijk wel, zo claimt men, aangezien er direct processen werden aangespannen…

 

 

bijbelgetrouw

Beheerder Bijbelgetrouw Stg. BTO Yarah