Trump hanteert ‘botte bijl’ in relatie tot Jeruzalem

Veel Evangelische en “pro-Israël christenen” bejubelden vandaag President Trump’s besluit om Jerzualem “de hoofdstad van Israël” te noemen en te verklaren dat hij de ambassade gaat verplaatsen naar Jeruzalem. Veel politici, ook republikeinen en eigen ministers van Trump, vinden het geen verstandig besluit.

Wat heeft Trump eigenlijk precies gedaan?
In zijn verklaring stelde Trump het volgende “Ik heb besloten dat het tijd is om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen [..] ik vind dat deze beslissing in het belang is van de VS en het bereiken van vrede tussen Israël en de Palestijnen” (bron: NOS). Daarnaast beloofde hij dat de ambassade naar Jeruzalem zal worden verplaatst.

Deze beslissing was echter al onder Bill Clinton genomen maar steeds vooruit geschoven. Trump speelt hier een handig spel. Een opportunistisch spel ook. Hij heeft namelijk diverse verkiezingsbeloften gedaan waarvan hij er nog maar zéér weinig is nagekomen. Dit is een belofte die hij eenvoudiger kan nakomen. De potentiële ellende die het veroorzaakt zal Amerika niet echt raken. Het vredesproces zit toch al jaren muurvast omdat met de Palestijnse partijen niet te praten valt. Dus hanteert Trump “de botte bijl” om de zaak open te breken.

Moeten we er blij mee zijn?
De vraag is, moeten we er echt blij mee zijn? Trump’s beslissing zorg voor heel wat pijnlijke lange tenen. En het zou zomaar kunnen leiden tot een 3e intifada of ander geweld. Zoals gezegd, daar heeft hij persoonlijk weinig last van. Hij kan “goede sier” maken met het “houden van de verkiezingsbelofte”.

Israël en het Palestijnse volk gaan hier mogelijk wél onder lijden,… ons inziens onbegrijpelijk derhalve dat christenen dit opportunistische gedrag van Trump zó bejubelen!

 

bijbelgetrouw

Beheerder Bijbelgetrouw Stg. BTO Yarah