Straatpredikers in Bristol veroordeeld

Twee straatpredikanten in Engeland zijn veroordeeld na een vier dagen durend proces in Bristol. De reden van de veroordeling? De boodschap die ze brachten.

Hun misdaad was volgens de magistraten: “public order offences”. De “Public Order Offence” (ordeverstoring) is in dit geval het volgende. De mannen zijn schuldig bevonden aan het gebruiken van ‘dreigende woorden en gedrag binnen gehoorsafstand of het zicht van een persoon of personen die hier aanstoot aan zou kunnen nemen, door gealarmeerd zou kunnen worden of in (gewetens)nood zou kunnen komen‘ waarbij de overtreding `religieus gemotiveerd´ was.

In gewone taal: de mannen brachten op straat het Evangelie. De verkondiging waar voorbijgangers over gevallen waren was het feit, volgens de aanklager, dat de predikers stelden dat “Jezus Christus de Weg, de Waarheid en het Leven was” en “de enige weg tot verzoening met God”. Volgens een bericht van de BBC zou er ook sprake zijn geweest van “homofobe” uitspraken en “belediging van de Islam”. De mannen zelf ontkennen dit ten stelligste

De Openbare aanklager, Ian Jackson, stelde: “Zeggen dat Jezus de enige weg naar God is, is geen kwestie van Waarheid. Dat kan niet de waarheid zijn”. Daarnaast vond aanklager Jackson dat men rekening diende te houden met een multi-culturele samenleving, waarin mensen leven met andere geloofsopvattingen. Hij rekende de mannen ook aan dat ze op straat voorgelezen hadden uit de King James Bijbel*. Aanklager Jackson stelde dat dit “aanstootgevend en crimineel gedrag” was.

Volgens de advocaat van de mannen begeeft openbaar aanklager Jackson zich hiermee op het gebied van geloofsvraagstukken en tast men de vrijheid van meningsuiting aan.

Deze vervolging is niets meer dan een hedendaags ketterij proces, verkleed onder de openbare orde act” – Advocaat Michael Phillips.

Video opnames

De mannen hebben hun prediking op video (GoPro) vastgelegd en gaan in beroep tegen de uitspraak. De video opname van de arrestatie is te vinden op onder andere de site van de Bristol Post en DailyMail. In de video horen we de prediker zeggen dat “Jezus de Weg, de Waarheid en het Leven” is, en zien we hoe de mannen door de toehoorders uitgejoeld worden waarop ze vervolgens door de politie worden gearresteerd wegens “ordeverstoring”.

Groepsbelediging

In Nederland zouden dergelijke situaties ook kunnen ontstaan. Op basis van “groepsbelediging” zou het zeer wel mogelijk zijn dat (straat)predikers niet meer mogen zeggen dat, bijvoorbeeld, de Islam een valse godsdienst is of bepaalde gedragingen als “zonde” dienen te worden bestempeld. De vrijheid van meningsuiting wordt door dergelijke processen mogelijk ernstig aangetast.

Bronnen: The Preachers Word, BBCBristol Post

___
*De voorlezing uit de Bijbel zal met name de voorgelezen gedeelten betreffen en niet het voorlezen uit de Bijbel zelf

bijbelgetrouw

Beheerder Bijbelgetrouw Stg. BTO Yarah