Boek Getemde Tijger blijkt leugen

Dat Christenen soms weinig aan ‘fact checking’ doen en ‘Evangelisten’ met een mooi verhaal maar al te graag geloven blijkt maar weer eens nu uitgekomen is dat het boek “Getemde Tijger” grotendeels fictie is. En dat zou niet erg zijn geweest, als het er op had gestaan dát het fictie was. Maar de schrijver, liever gezegd: de verteller, van het verhaal – Tony Anthony – blijkt het verhaal als ‘waar’, als zijn ‘bekeringsverhaal’, te verkopen terwijl het grotendeels verzonnen is.

Tony Anthony vertelt in het boek te zijn meegenomen door zijn opa van Engeland naar China. Daar wordt hij volgens eigen zeggen drievoudig wereldkampioen Kung Fu. In de gevangenis komt Anthony tot geloof tijdens een bezoek van een evangelist. Na zijn vrijlating zet hij zich in voor evangelisatie. Daarna komt hij voor een tweede keer vast te zitten in de gevangenis, maar ook daar overwint hij weer zijn problemen. Anthony verkocht meer dan 1,5 miljoen exemplaren van zijn boek in 25 landen. Ook sprak hij in 2006 op de pinksterconferentie van Stichting Opwekking. De hele wereld reisde hij rond met ‘zijn bekeringsverhaal’.

ONTMASKERD
Anthony is nu ontmaskerd. Door wie? Dat vertelt het verhaal in het Reformatorisch Dagblad niet. Het blijkt dat de Evangelisch Alliantie het verhaal naar buiten heeft gebracht samen met Avanti Ministries, ooit mede gesticht door Anthony.

Wie echter even gaat zoeken op de échte auteur van het boek, de mevrouw die het boek voor hem geschreven heeft, ontdekt dat al in 2009 (en wellicht zelfs eerder) al bekend was in de kringen van Kung-Fu beoefenaars dat zijn boek voor 90% verzonnen was, getuige ondermeer dit interview.

Als Christen, als gelovige, ga je er niet van uit dat wanneer een uitgever een boek publiceert deze de feiten niet gecontroleerd heeft. Anderzijds begrijp je de uitgever ook wel weer; wie gaat er nu vanuit dat een Christen zijn levensverhaal verzonnen heeft? Want waarom zou hij dat dan hebben gedaan? De co-auteur stelt dat hij het verhaal gebruikt om mensen tot geloof te brengen. Maar ook hier geldt waarschijnlijk weer dat geld de wortel is van alle kwaad (1 Tim. 6:10). Het boek, met 1,5 miljoen verkochte exemplaren. Spreekbeurten over de hele wereld, op grote conferenties – die hem geen windeieren hebben gelegd – en een eigen ‘ministry’.

De levensstijl van veel van dit soort ‘Christelijke beroemdheden’ is er een van veel geld, luxe en comfort. Dat trekt fraudeurs aan. Dat hebben we vaker gezien. Wonder-Evangelisten als Benny Hinn (valse profeet, valse tekenen en wonderen), Todd Bentley (ook een vervalst levensverhaal, dwaling, valse tekenen en wonderen) e.v.a. – ze hebben een luxe leventje, over de rug van de goedgelovige Christenen die alles wat ze vertellen slikken als zoete koek.

Het wordt dus tijd – en dat was het altijd al – om kritisch te worden. Je kunt iemand niet ‘op zijn mooie blauwe ogen’ vertrouwen en zelfs niet als hij of zij ‘tekenen en wonderen doet’. Tony Anthony was kennelijk daartoe niet in staat maar een andere ‘gave’, in negatieve zin, had hij wel: hij kon heel goed liegen, kennelijk. En dat heeft hem geen windeieren gelegd. Anthony blijft zelf volgens Christianity Today achter zijn verhaal staan en ontkent dat het gelogen is.

Gelovigen zouden zich bewust moeten zijn van het feit dat er mensen zijn, ook in Christelijke kring, die alleen maar uit zijn op geld. Aanzien. Roem. Luxe leven. Levensstijl en leer zijn de ‘rode vlaggen’ waaraan we ze kunnen herkennen.

Handelingen 17:10-11 “Maar de broeders zonden terstond in de nacht Paulus en Silas naar Berea, die, daar aangekomen, naar de synagoge der Joden gingen; en dezen onderscheidden zich gunstig van die te Tessalonica, daar zij het woord met alle bereidwilligheid aannamen en dagelijks de Schriften nagingen, of deze dingen zo waren“. De Evangelist controleren? Zo’n gekke gedachte is dat toch nog niet, …
Source: McCurch

bijbelgetrouw

Beheerder Bijbelgetrouw Stg. BTO Yarah