Unieke expositie Nineveh in Rijksmuseum van Oudheden te Leiden

Nineveh, 2700 jaar geleden de grootste stad ter wereld, herrijst in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze tentoonstelling neemt u mee naar de bloeitijd van de Nieuw-Assyrische hoofdstad in Noord-Irak, rond 700 voor Christus.

Meer dan 250 objecten uit binnen- en buitenlandse musea, zoals het British Museum en het Louvre, waaronder reliëfs, beelden, kleitabletten en rolzegels zijn te zien. Bijzonder zijn de grote reliëfs uit de stadspaleizen en de reconstructie van een zaal uit het paleis van koning Sennacherib (Sanherib).

Kleitabletten, rolzegels en een gouden dodenmasker
Behalve tientallen reliëfs, vindt u in de tentoonstellingszalen ook beelden van goden en gevleugelde wezens, zeldzaam ivoren inlegwerk, rolzegels, geglazuurd aardewerk, wapens en een gouden dodenmasker. Kleitabletten uit de eerste bibliotheek ter wereld, aangelegd door koning Assurbanipal, geven veel informatie over de taal, het schrift en de gedachtewereld van de Assyriërs.

Bijbelse Nineveh
Het verhaal van de tentoonstelling gaat ook over de eerste bewoning van de plaats, de periode na de verwoesting van Nineveh en de val van het Assyrische rijk. Bovendien komt u alles te weten over de avontuurlijke herontdekking van de overblijfselen van de stad in de negentiende eeuw. Ook de zoektocht naar het Klassieke en Bijbelse Nineveh komt aan bod. Het verhaal eindigt bij de recente vernielingen van de ruïnes en vertelt over het belang van het werelderfgoed.

De tentoonstelling is van 20 oktober 2017 t/m 25 maart 2018. Voor meer informatie verwijzen wij naar de website van het RMO

Website Rijksmuseum van Oudheden

bijbelgetrouw

Beheerder Bijbelgetrouw Stg. BTO Yarah