Duizenden jaren oude begraafplaats Filistijnen gevonden

In Ashkelon, Israël, is bij opgravingen een archeologische ontdekking gedaan die de vragen die er zijn rondom de bewoners van de Filistijnse steden en gebieden wel eens definitief zouden kunnen oplossen.

Bijbelse Filistijnen gevonden
Foto © Pixabay

De vondst in Ashkelon National Park betreft zo’n 200 nagenoeg volledige skeletten die begraven zijn zo’n 3000 jaar geleden.

Volgens de archeologen, die de vondst 3 jaar stil moesten houden totdat ze deze konden tentoonstellen, zal de vondst een groot aantal mythes en onzekerheden rondom de Filistijnen mogelijk oplossen.

Lees verder: Independent

Aangenomen wordt vaak dat de Filistijnen geen arabieren waren maar afkomstig uit Griekenland, Kreta of Cyprus of zelfs Turkije. DNA testen zullen hier mogelijk meer duidelijkheid over kunnen verstrekken naar we aannemen.

Archeologen van Harvard University, Boston College, Wheaton College in Illinois en Troy University in Alabama doen al 30 jaar onderzoek in het gebied. Voor de vondst moesten ze flink diep graven; boven de graven stuitten ze eerst op een Romeinse Wijngaard. Daaronder vonden ze op drie meter diepte de oude graven die grotendeels volledig intact waren. Ze vonden graven van zowel volwassenen als kinderen.

Opmerkelijk is, volgens de archeologen, dat uit de graven afgeleid kan worden dat de Filistijnen rijke mensen lijken te zijn geweest. Wat, voor wie de Bijbelse geschiedenis kent, eigenlijk niet verwonderlijk is: ze beroofden anderen van geld en goederen…

Duidelijk zal ook zijn, of worden, dat deze Filistijnen zeker geen enkele relatie hebben met de huidige “Palestijnen”, die van Arabisch komaf zijn.

bijbelgetrouw

Beheerder Bijbelgetrouw Stg. BTO Yarah