Bewijs Joden in Babylonische ballingschap

logobabylon
Een interessante paradox doet zich de laatste jaren voor: des te harder de Bijbel ontkent wordt, zelfs door predikanten en theologen, des te meer bewijzen komen er voor de historische betrouwbaarheid van de Bijbel. 

Een vrij onbekende collectie van meer dan 100 kleitabletten in cuneiform schrift, waarvan een gedeelte zelfs gedateerd in de Babylonische ballingschap, is sinds vorige week tentoon gesteld in het “Bible Lands Museum” in Jeruzalem. De collectie bevat onder andere gedateerde huurovereenkomsten, contracten en zelfs een aanduiding van de naam Jeruzalem komt voor.

Prof. Wayne Horowitz, één van de archeologen die de tabletten bestudeerd heeft, zegt dat dit het belangrijkste Joodse archief is sinds de ontdekking van de Dode Zee Rollen.

Joden tijdens de ballingschap

De collectie bestaat voornamelijk uit ‘administratieve stukken’, verkoop-overeenkomsten, contracten en adressen in Akkadische Cuneiform schrift, het schrift van de Babyloniërs, de verdeling van een erfenis, de naam van de schrijver van de Koning van Juda komt er in voor, enzovoorts.

Dankzij de Babylonische gewoonte om elk document van een datum te voorzien, is datering niet moeilijk; de tabletten dateren van 572-477 voor Christus. Het oudste kleitablet is ongeveer 15 jaar na de vernietiging van de Eerste Tempel, de tempel van Salomo, opgesteld. De laatste dateert van ongeveer 60 jaar ná de eerste terugkeer uit de ballingschap, ten tijde van Kores.

De documenten beschrijven ook een aantal nederzettingen van Joden in Babylon, waarvan er één genoemd wordt: “Al-Yahudu”. Jeruzalem.

Ezechiël

Het meest opmerkelijke in de tabletten is wel dat het boek Ezechiël er in bevestigd wordt; in Ezechiël 1:1 schrijft hij namelijk

In het dertigste jaar, in de vierde maand, op de vijfde van de maand, toen ik te midden van de ballingen aan de rivier de Kebar was, gebeurde het dat de hemel geopend werd en ik visioenen van God kreeg te zien. (Ez. 1:1, HSV)

De rivier de Kebar komt namelijk meerdere malen voor in de kleitabletten.

Omstreden

De Joodse Ballingschap, en andere delen van het Oude Testament, behoren tot de meest ‘omstreden’ dan wel ‘bestreden’ delen van de Joodse geschiedenis. Maar zoals ook weer uit bovenstaande blijkt, is er geen enkele reden om te twijfelen aan de historische betrouwbaarheid van God’s Woord, de Bijbel.

Zie verder:

Eerder bericht “Het Huis van David”
Haaretz.com
Bible Lands Museum

bijbelgetrouw

Beheerder Bijbelgetrouw Stg. BTO Yarah